Halász V-János

Budapest Nightrun

bp-nightrun-2016Hardlopen is leuk, het geeft een kick als je een doel hebt gehaald. Ik heb ook in Hongarije een aanjager als het gaat om hardlopen. Zsuzsi, een nicht van Csepi, is ook fanatiek hardloopster en ze vroeg mij mee te lopen aan de nightrun in Budapest. Ik kon kiezen tussen 7 km, 12 km, halve marathon of een volledige marathon waarvan de eerste anderhalf kilometer stevig klimmen, vervolgens dezelfde afstand dalend en de rest vlak, langs de donau.

Zoiets hoef je mij geen twee keer te vragen. Natuurlijk wil ik dat! 23 juli was de datum en als afstand hebben we voor 12 kilometer gekozen. Ook Noémi, een collega van Zsuzsi, deed mee. We hebben op een locatie in Budapest afgesproken om de auto’s te parkeren en vandaar zijn we met de tram verder gegaan naar de startlocatie. Daar aangekomen onze eigendommen afgegeven en klaarmaken voor de hardloopwedstrijd. Heerlijk weer, ik denk een graadje of 23 en ontzettend druk. Dit had ik nog niet eerder meegemaakt. Na een sanitair bezoek moesten we ons ook nog haasten om op tijd in ons 12 km vak te zijn. Voordeel daarvan is dat je niet lang meer hoeft te wachten voor het startschot :).

21:55 uur, startschot van de 12 kilomter nightrun van Budapest. Wat veel mensen!! Omdat we laat in ons vak aankwamen, stonden we dus ook achteraan. Op zich geen probleem voor de tijdregistratie: je tijd begint te lopen op het moment van passeren van de startlijn. Maar zoveel mensen voor je zorgt er wel voor dat je moeilijk in je ritme komt. Veel zijpassen, stoep lopen, dan weer op de weg. Het wegdek was ook niet erg ideaal: allemaal keien waardoor het oppassen was waar je je voet steeds neer zette. Na anderhalve kilometer het hoogste punt bereikt waarna de afdaling volgde. Dit ging al een stuk sneller, maar pas aangekomen langs de donau, begon het echte focus-rennen.

20160723_230605En als je daar dan in Budapest een “run by night” doet, dan moet je je niet alleen gaan focussen op de hardlopen, maar ook je prachtige omgeving in de gaten houden. Het is geweldig om daar langs de donau te lopen: aan de ene kant het water met zijn burggen, de Elizabethbrug, de schitterend verlichtte kettingbrug, het parlementsgebouw… en op de andere kant de heuvel met het kasteel van Budapest. Wat een geweldig evenement is dit!! En wat staat er veel enthousiast publiek langs de kant van de weg. Ze schreeuwen je allemaal naar de finish toe: Hajra, hajra!!

Uiteindelijk ben ik als dertigste van de ruim duizend deelnemers aan de 12 km-run gefinished. Met een heel blij en tevreden gevoel kijk ik terug op deze nightrun. Zsuzsi: nagyon köszönöm szépen!! We spreken snel weer een wedstrijd in Hongarije af :).


bp-nightrun-2016-diploma bp-nightrun-2016-medaille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *