Halász V-János

Gefrituurde asperges op toast met kruidenmayonaise

Het voorjaar is aangebroken. En hoewel dat betekent dat de asperge weer om de hoek komt kijken, moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat ik daar nog nooit iets mee heb gedaan. We hebben wel eens asperges gegeten, maar ik heb het nog nooit zelf klaar gemaakt. Daar moet dus verandering in komen!
Asperges heb je dus in de kleuren wit en groen. Welke nu te kiezen? Ik heb besloten om twee gerechten te gaan maken. Deze gefrituurde asperges gebruik ik dan als bijlage bij het hoofdgerecht Gratin van asperges met look en nootmuskaat.

Ingrediënten voor: 5 personen
Bereidingstijd: ca. 50 minuten


10 groene asperges (kontjes eraf, in stukken van ca. 8 cm)
10 el maïzena
2 eieren
100 g panko (grof Japans paneermeel, gewoon paneermeel kan evt. ook)
1/2 kropje groene sla (bijv. krulsla of frisée, gewassen en gedroogd)
2 tl citroensap
2 tl olijfolie
olie (om in te frituren, bijv. kokosolie)
10 beschuitbollen (afbakbolletjes kan ook)

1/2 bosje dragon (geplukt)
1/2 bosje peterselie (gewassen en geplukt)
1/2 bosje bieslook
10 el mayonaise
5 el volle kwark
1 tl citroensap
zout en peper


1. Voor de kruidenmayonaise
Hak de dragon, de peterselie en de bieslook fijn. Meng de kruiden met de mayonaise, kwark en 1 tl citroensap. Breng de kruidenmayonaise op smaak met zout en peper.

2. Asperges blancheren
Breng een pan met ruim water en een snufje zout aan de kook en blancheer er de asperges kort in. Spoel de asperges af met koud water en laat ze goed uitlekken. Dep de asperges droog met keukenpapier.

3. Asperges paneren en sla bereiden
Verdeel de maïzena, de eieren en de panko (of paneermeel) over drie aparte borden. Wentel de asperges eerst door de maïzena en schud ze goed af. Wentel de asperges vervolgens door het ei en als laatste door de panko. Zorg ervoor dat de hele asperge bedekt is met panko. Laat de asperges kort drogen op een bord. Meng ondertussen de sla met 1 tl citroensap en de olijfolie.

4.Asperges frituren en broodjes roosteren
Verhit een laag olie van ca. in een ruime pan tot 180 graden Celsius. Frituur de asperges in de hete olie in porties in 2-3 minuten goudbruin en krokant. Laat de asperges kort uitlekken op keukenpapier. Rooster ondertussen de beschuitbollen (eventueel gehalveerd) goudbruin onder de grill in de oven of in een broodrooster.

5. Finishing touch
Bestrijk het brood royaal met de kruidenmayonaise en verdeel de asperges en wat aangemaakte sla eroverheen. Ook lekker met een gepocheerd eitje met zachte dooier.


Per portie: ca. 416 kcal | 8 g eiwit | 25 g vet | 46 g koolhydraten
Bron: Foodies (04-2020)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *