Halász V-János

Gratin van asperges met look en nootmuskaat

Zoals in de vorige blog al geschreven, nu het hoofdgerecht bij de gefrituurde groene asperges. Volledig vegetarisch en oohhh… wat zijn die asperges lekker! Snel aan het werk!


Ingrediënten voor: 5 personen
Bereidingstijd: ca. 50 minuten

400 ml slagroom
2 teentjes knoflook (geperst)
1 el maïzena
750 g witte asperges (geschild, kontjes eraf en in stukken van 4 cm)
zout en peper
snufje nootmuskaat (versgeraspt)
boter (om in te vetten)


1.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200 graden, hetelucht: 180 graden). Breng in een ruime pan de slagroom met de knoflook aan de kook. Meng de maïzena met 1 el koud water. Voeg het maïzena-papje al roerend toe aan de kokende room. Kook het geheel een halve minuut goed door zodat de room gebonden is. Bij klassieke gratin zorgt het zetmeel uit de aardappels voor wat binding, nu helpen we een handje door de maïzena toe te voegen.

2.
Neem de pan van het vuur en roer de asperges door het roommengsel. Breng het geheel stevig op smaak met zout, peper en nootmuskaat Schep het mengsel in een met boter ingevette ovenschaal en bak ongeveer 30 minuten in de oven tot de asperges gaar zijn en er een mopoie goudbruine korst op zit. Bestrooi vlak voor het serveren nog met wat fijngesneden bieslook en wat (versgeraspte) nootmuskaat.

Tip: Vaak wordt gratin dauphinois met kaas bestrooid maar dit hoort eigenlijk niet bij het klassieke recept. Het is overigens wel heel lekker, dus bestrooi het geheel voor het de oven in gaat eventueel nog met 100 g geraspte gruyère of een lekkere vegetarische kaas.


Per portie: ca. 419 kcal | 4 g eiwit | 39 g vet | 13 g koolhydraten
Bron: Foodies (04-2020)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *