Halász V-János

Herfst in Paloznak 2018

Tsja… het is nooit echt moeilijk te bedenken wat er gedaan moet worden in de herfstvakantie in Paloznak. Ook dit jaar niet, maar het was zo’n dikke klus dat we andere klussen links moesten laten liggen. Het dak van de badkamer en aangrenzend schuurtje waren lek. Ik wist dat het houtwerk er niet meer erg goed uitzag, maar al met al een dak vervangen is best wel een klus. Helemaal als het weer ook niet altijd even goed meezit.

Zondag, vaste prik: kerkbezoek in Veszprém en daarna op de koffie bij Csepi haar moeder. Noémi was dit jaar ook mee dus die hadden we zaterdagavond al in Veszprém gedropt. Na de koffie terug naar Paloznak en eerst maar eens gekeken hoe de situatie van de badkamer was. Het plafond aan de binnenkant een beetje los getrokken… allemaal lieveheersbeestjes!! En de ernst was ook gelijk zichtbaar: verrot hout. Goed, dat is iets voor maandag. Eerst bepalen wat er allemaal gedaan moet worden en welke materialen er moeten worden aangeschaft. Een hele waslijst!

Maandagochtend na het ontbijt naar de Obi. Balkjes, schrootjes, zink, dakleer, spijkers, beton… het gaat nog even door. Maar volgens ons kunnen we zo een heel eind komen. Dat moet ook wel, want dinsdag de 23e is een nationale feestdag en dan zijn alle winkels gesloten. ’s Middags maar aan het werk. Oude dak eraf… oh oh… dat asbest… hoe ga je daar mee om? Gat graven en dumpen? Eerst maar in de tuin gelegd… voorzichtig, niet breken. Alle hout weg getrokken, loszittend beton en stenen weg gehaald. Einde van de middag, beetje opruimen.

We hadden nog een uurtje over en hebben die besteed aan het maken van een afscheiding tussen tuin en rommel-, compost- en brandplek. Dat ziet er weer netjes uit en het is nu direct goed zichtbaar wat nou tuin en wat nou rommel is. In de avond openlucht-douchen. Een hele ervaring :).

Dinsdag. Het is prachtig weer en dat beloofd wat voor vandaag. Aanvang van het plaatsen van een nieuw dak. Spannend. Alles waterpas. Zijn alle muren wel stevig genoeg om de balken aan te bevestigen? Dat blijkt nog mee te vallen, gelukkig. Dit werk gaat ons vaak goed af: houtwerk. De balken geplaatst en inkepingen gemaakt voor de beugels van de dakgoot en gelijk de beugels geplaatst. Dan kunnen we beginnen met het dichten van het dak met de schrootjes. Vriend Wilmar is aan het zagen en ik bevestig de schrootjes aan de balken met schroeven. Goed materiaal hebben we inmiddels dus deze klus is vlot geklaard. Eind van de middag nog snel het plastic over de schroten heen bevestigd en de eerste leren strips geplaatst. En toen werd het al snel donker… ’s Avonds hadden we een afspraak in Veszprém: Csanád is jarig geweest en Nagyi is jarig. Dat moet natuurlijk gevierd worden. Even na tienen toch maar weer richting Paloznak gegaan.

Woensdag… regen. Dit is niet leuk, maar we moeten er mee dealen. De leren strips zitten er nog lang niet allemaal op dus het dak lekt. Bovendien hebben we veel te weinig strips. Dat betekent dat we nog weer langs de Obi moeten. Werken in de regen en daarmee ook in de kou is niet fijn. Ondanks dat we genoeg warme kleding hebben, toch wat verkoudheid opgelopen door de regen. Maar ja, we hebben geen tijd te verliezen. Deze klus moet af, dus doorwerken. Aan het einde van de dag bleek dat we nog steeds te weinig strips hadden. Gelukkig is het dak voor 80 procent gevuld en dus dicht. De goot heeft Wilmar inmiddels ook geplaatst, maar daar moet nog een keer weer goed naar gekeken worden want hij loopt niet helemaal recht. Deze dag maar snel vergeten.

Csepi is er niet gerust op dat we mogelijk het asbest in de tuin gaan begraven en heeft Nagyi ingeschakeld om een dumplocatie te vinden. Donderdag ochtend, weer allemaal regen, maar ik heb een aanhangwagen gehuurd om de asbest te kunnen vervoeren naar Székesfehérvár alwaar de asbest gestort kan worden. Dat is een uur rijden en een uur terug. Maar ja, dan is het wel legaal gedumpt en om een gat van 1,5 bij 2,5 meter van 60 cm diep te graven en vervolgens weer dicht te gooien ben je misschien ook wel een ochtend mee bezig. We voelen ons hier in ieder geval goed bij. ’s Middags bij terugkomst weer verder met het dak. Een beetje prutsen met een waterpijp, maar dat is ook gelukt. Het dak is helemaal klaar. De afvoer van de dakgoot gemaakt en die is ook klaar. Hoera, deze klus is geklaard!! Volgend jaar alleen nog even de muren weer netjes optrekken met stenen en beton. Daar hebben we nu geen tijd meer voor.

Vrijdag, de laatste dag. Deze staat in het teken van de laatste dingetjes opruimen. Er moet nog het één en ander gesnoeid en gezaagd worden, maar door de regen is dat ook minimaal geworden. Branden konden we dit jaar dus helaas niet. Ook het cultiveren is er bij in geschoten alsook het maaien. In de middag nog even boodschappen gedaan en dat was het dan weer voor dit jaar. Herfstvakantie: altijd het zelfde, maar nooit gelijk. En altijd fijn om met vriend Wilmar daar te werken!! Super bedankt!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *