Halász V-János

Hurt

De muziek van Eric Whitacre inspireert me. Zo hoorde ik “Hurt” van zijn hand en ik las dat zijn muziek een cover was van de muziek van Trent Reznor. Gevoelige muziek met een stijl waarvan ik soms denk dat alleen Whitacre die beheerst. Ook typisch. Je hoort het terug in veel muziek van hem: October, Sleep, Water Night… Gevoelige muziek die, naast dat waarvoor en waarom het geschreven is (zeker deze muziek: Hurt), heel persoonlijk meer gevoel bij mij oproept dan ik me ooit voor mogelijk had gehouden.

Whitacre is overigens niet de enige met een cover van Hurt. Johnny Cash heeft misschien wel de meest beroemde vertolking gemaakt. Op de website van NPO2 is het volgende te lezen:

“WHAT HAVE I BECOME…”

De laatste single die Johnny Cash bij leven uitbrengt is het schrijnende ‘Hurt’. Het nummer is een cover van een track van de Amerikaanse rockband Nine Inch Nails. Trent Reznor schrijft het nummer naar aanleiding van zijn heroïneverslaving en de pijn die hij daarmee zichzelf en anderen toebrengt. Zo’n persoonlijk verhaal door iemand anders laten vertolken? Reznor was niet meteen enthousiast toen hij de versie van Cash hoorde: “Ik wist waar ik was toen ik het schreef. Ik weet nog waar ik aan dacht toen ik het schreef. Ik weet hoe ik me voelde, dus toen ik zijn versie voor het eerst hoorde voelde het alsof iemand je vriendin kustte. Heel indringend.” Hij begon de versie van Cash echter te waarderen zodra hij de prachtige videoclip zag.

LEGENDARISCHE VIDEOCLIP

Met grijze slapen en een verweerd gezicht lijkt Cash in de nu legendarische videoclip (bekroond met een Grammy Award) terug te kijken op zijn roerige leven. Regisseur Mark Romanek heeft Johnny Cash gefilmd in zijn eigen huis in Nashville, omdat de zanger te zwak was om naar Los Angeles te komen: “In het begin van de clip zie je Johnny gitaarspelen in de woonkamer. Onverwchts kwam zijn vrouw June tijdens de opnames de trap af om ook even een kijkje te nemen. De blik op haar gezicht was zo complex: vol liefde en trots voor haar man. Ik vroeg haar of ik haar ook kon filmen en dat mocht.” Kort na de opnames overlijdt zijn vrouw June aan complicaties na een hartoperatie. Johnny Cash in diepe rouw overlijdt zelf 3 maanden later op 12 september 2003.

Lyrics:

I hurt myself today
To see if I still feel
I focus on the pain
The only thing that’s real

The needle tears a hole
The old familiar sting
Try to kill it all away
But I remember everything

What have I become
My sweetest friend
Everyone I know
Goes away in the end

And you could have it all
My empire of dirt
I will let you down
I will make you hurt

I wear this crown of shit
Upon my liars chair
Full of broken thoughts
I cannot repair

Beneath the stains of time
The feelings disappear
You are someone else
I am still right here

What have I become
My sweetest friend
Everyone I know
Goes away in the end

And you could have it all
My empire of dirt
I will let you down
I will make you hurt

If I could start again
A million miles away
I will keep myself
I would find a way

Deze en meer muziek van Eric Whitacre is op zondag 20 mei a.s. te beluisteren tijdens de uitzending van Klassiek op Zondag van Radio Veluwe FM. Een bijzondere uitzending van muziek die niet “mij eigen” is maar die mij meer inspireert dan welke andere.


Bekijk Hurt van Trent Reznor (origineel)

Bekijk Hurt van Johnny Cash (cover)

Bekijk Hurt van Eric Whitacre (cover, helaas is de versie door de Eric Whitacre Singers niet op YouTube beschikbaar. Deze versie, door het Vlaams Radiokoor, is overigens ook niet mis!! Whitacre is zelf de dirigent in deze uitvoering.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *