Halász V-János

Kolozsvári Rakott Káposzta

Natuurlijk mag een hongaars gerecht niet in de lijst met gemaakte gerechten ontbreken. Daarom ook maar gelijk mijn eigen favoriet: rakott káposzta, zuurkoollaagjes uit Klausenburg. Om deze benaming te begrijpen moet je een beetje hongaarse geschiedenis kennen.

Klausenburg (of Kolozsvár zoals men in Hongarije zegt) behoorde tot 1918 (verdrag van Trianon) toe aan Hongarije. Bij de verdeling van Hongaars grondgebied aan omringende landen is Hongarije deze stad ook verloren. Tegenwoordig hoort het bij Roemenië (Transsylvanië) en heet het Cluj-Napoca.

Ik herinner me de eerste keer dat ik dit gerecht proefde. Mijn schoonvader heeft het gemaakt en hij maakte het met kleine stukjes varkensvlees in plaats van gehakt en ook bakte hij spekjes die hij in het uiteindelijke gerecht verwerkte. Zo maakt ieder zijn eigen ‘twist’ aan het gerecht. Ik was verkocht: ik had nog nooit zo iets lekkers gegeten!!


Ingrediënten voor: 5 personen
Bereidingstijd: 60 minuten (en 60 minuten in de oven)
Sommige ingrediënten (aangemerkt met een sterretje) zijn typisch hongaars. Deze zijn ook via een (Nederlandse) webshop te bestellen: https://www.lekkersuithongarije.nl/

1 kg zuurkool
50 g vet
150 g rijst
1 flinke ui
2,5 tl hongaarse paprikapoeder (edelzoet) *
150 g spekjes
500 g varkensgehakt (of in kleine stukjes gesneden varkensvlees)
zout en peper
150 Debrecziner (Gyulai kolbász) *
3 hardgekookte eieren
4 dl zure room (of crème fraîche)


1. Spoel de zuurkool onder de koude kraan goed uit en bak hem op laag vuur in 30 g vet. Voeg eventueel wat runderbouillon toe.

2. Bak de rijst in wat kokosolie, voeg wat water toe en kook de rijst gaar.

3. Verwarm de spekjes op niet al te hoog vuur. Snipper de uit fijn en fruit hem vervolgens bij de spekjes. Neem de pan van het vuur (dat is erg belangrijk omdat anders het gerecht bitterder wordt!!), roer er 2 tl paprikapoeder door en voeg het gehakt of varkensvlees toe. Breng het vlees op smaak met zout en peper en zet de pan weer op het vuur. Smoor het vlees in de afgedekte pan en roer af en toe tot al het vocht is verdampt.

4. Verwijder het vel van de worst en snijd hem met de hardgekookte eieren in plakjes.

5. Vet een ovenschaal in met 20 g vet en leg hier een derde van de zuurkool in. Giet de helft van de zure room erover en verdeel hierover van elk de helft van het gehakt (of varkensvlees), de worst- en eierplakjes en de rijst. Leg hier weer een derde van de zuurkool op en dek dit af met de rest van het gehakt, de worst- en eierplakjes en de rijst. Eindig met een laagje zuurkool. Meng de rest van de zure room met overgebleven vet uit het vleesmengsel en de rest van het paprikapoeder en giet dit over de bovenste laag.

6. Stoof het gerecht midden in de voorverwarmde oven (hetelucht: 180 graden) ongeveer een uur totdat de bovenkant verkleurt.


Bron: Hongaarse Specialiteiten – Culinaria Könemann

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *