Halász V-János

Lentestamppot Zoete Aardappel, Tuinerwten en Tartaar

Eerder was ik helemaal niet gek op zoete aardappelen. Tsja: wat een boer niet kent… Mezelf er toch toe gedwongen om dit meer te eten. Het is een gezondere aardappel dan de doorsnee aardappel. Je kunt er ook goed mee variëren (probeer ook eens een stampot met zoete aardappel en pastinaak!!) Dit recept kreeg ik van Csepi met het verzoek deze eens klaar te maken.
Csepi is dol op tuinerwtjes. Toen we pas getrouwd waren, huurden wij een klein woonboerderijtje in Putten. Daar hadden we een grote tuin en we besloten om erwtjes te poten. Dat hadden we alleen te dicht bij het hek van het aangrenzend weiland gedaan: de schapen vonden de erwtjes ook heel lekker…

Ingrediënten voor: 5 personen
Bereidingstijd: ca. 30 minuten


1000 g zoete aardappels
750 g tuinerwtjes extra fijn
100 ml volle melk
100 g botersla
15 g verse munt
2 el milde olijfolie
5 rundertartaar
zout en peper


Voor de Stamppot
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook ze in 10-12 minuten gaar in een pan met ruim water met eventueel een beetje zout. Doe de erwtjes in een pannetje met heet water en laat ze daar ongeveer 5 minuten in staan. Het water hoeft niet te koken. Het gaat erom dat de erwtjes ook goed warm worden.

Verwarm de melk in een pan. Stamp de aardappelen en de warme melk met de pureestamper tot een smeuïge stamppot. Schep de tuinerwtjes en botersla erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout. Haal de blaadjes van de takjes munt en snijd fijn.

Voor de Rundertartaar
Verhit ondertussen roomboter in een koekenpan en bak de tartaartjes in 6-8 minuten gaar. Keer halverwege en bestrooi met peper. Verdeel de stamppot over de borden en leg de tartaartjes erop. Bestrooi met de fijngesneden munt.


Per portie: ca. 625 kcal | 35 g eiwit | 38 g vet | 71 g koolhydraten
Bron: AH Allerhande (03-2020)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *