Halász V-János

Muziek

Willem-Jan Visser werd in 1972 geboren in het Groningse Uithuizermeeden. Op 10-jarige leeftijd kwam hij als eerste uit het gezin in aanraking met de muziek. Vader, broers en zus volgden in later stadium. Een muzikaal gezin dus.

Actiefoto tijdens de Nacht van de Militaire Muziek (2015)Opgegroeid als cornettist in een brassband werd hij regelmatig als ramplacant gevraagd bij buurverenigingen tot hij in 1993 in militaire dienst moest. Hij werd na een algemene militaire opleiding geplaatst bij het Fanfarekorps der Limburgse Jagers in Seedorf. Dit dienstplichtig orkest van de Koninklijke Landmacht onderhield sterke banden met de voornamelijk Duitse bevolking. Dit resulteerde in vele optredens in de wijde omgeving van Seedorf en grote Duitse (militaire) taptoes.

De reorganisatie van 1995 bracht hem terug in Nederland, bij het Trompetterkorps Bereden Wapens in Amersfoort. Hij werd daar aangesteld als trompettist en verruilde dit in 1999 voor de flugelhorn. Vele buitenlandse reizen heeft hij met dit orkest of als solo-trompettist mogen meemaken: Tsjechie, Polen, Canada, Amerika en Rusland spreken het meest tot de verbeelding. Optredens op de prestigieuze taptoe der taptoes – Edinburgh Militairy Tattoo – is toch wel het hoogtepunt uit deze periode.

In 2005 was er een reorganisatie waarin naast het verlies van een aantal orkesten ook een nieuwe regimentsfanfare werd gevormd, de Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ met Assen als thuisbasis. Momenteel is Willem-Jan bij dit orkest werkzaam. Ook dit orkest heeft meermalen in het buitenland opgetreden, al dan niet in combinatie met de Militaire Kapel Johan Willem Friso. Zo werd ondermeer Canada, Malta, Noorwegen, Zweden en Finland aangedaan.

In december 2007 is Willem-Jan onderscheiden met de bronzen legpenning van het regiment huzaren Huzaren van Boreel. Reden van deze onderscheiding is het vele werk wat hij heeft gedaan tijdens solo-trompettist van dienst op begrafenissen, crematies en herdenkingen.

Momenteel wordt Willem-Jan veel gevraagd als bugelist en trompettist in verschillende samenstellingen. Hij was dirigent van verschillende fanfareorkesten en brassbands en momenteel is hij druk met het leiden van Muziekvereniging ‘Maris Sonores’ uit Biddinghuizen.

Willem-Jan, december 1974Willem-Jan, april 1983 Willem-Jan, augustus 1993