Halász V-János

Nederland Zingt dichtbij

“Willem-Jan, jij wordt straks nog gebeld voor volgens mij een hele leuke klus”. Zo kwam mijn collega bij mij om aan te kondigen dan ik het signaal Taptoe Infanterie mocht uitvoeren tijdens Nederland Zingt dichtbij. Wat de klus precies in zou houden zou ik dan nog wel horen.

Een dag later: telefoon. Of ik iets over de taptoe wilde vertellen en ook moest ik de taptoe ten gehore brengen. Men zocht een militair en trompettist met een christelijke achtergrond. Persoon in kwestie zou mij koppelen aan iemand van de EO voor details. Oh… en ik zou daarnaast ook nog een media-training krijgen van waarschijnlijk een dag. Oké… spannend. Leuk. Denk ik.

Weer een dag later bericht van de EO. Datum prikken voor een telefonisch interview van ongeveer een uur. Uiteindelijk was dat interview bijna twee uren, maar goed. Die mensen moeten beeld hebben bij wie ze voor zich hebben. Ook bleek toen dat mijn aandeel veel groter zou zijn dan dat mij aanvankelijk is gezegd. Het werd steeds spannender! Een van de laatste vragen: of ik (nederlande) idolen heb. Goh, nou nee eigenlijk niet. Ik heb twee namen van trompettisten doorgegeven waarvan ik vind dat ze vanuit hun hart muziek kunnen maken. Achteraf had ik het koperkwintet waar ik zelf ook deel van mag uitmaken moeten noemen, maar ja, achteraf praten is zoveel gemakkelijker ;).

Concrete plannen: ik zou gast zijn in Nederland Zingt dichtbij. Presentator Jurjen ten Brinke gaat een vraaggesprek met mij aan over waarom ik gekozen heb voor een baan als muzikant bij defensie. Hij wil dan speciaal mijn christelijke achtergrond belichten. Maar ook zaken als de dodenherdenking komen aan bod. En wat houdt dat dit jaar voor mij in. Hoe denk ik over de oproep aan alle trompettisten in Nederland om op 4 mei het Taptoe-signaal mee te spelen vanuit hun deurpost, op de hoek van de straat of vanaf het balkon.

Gister, dinsdag 21 april was de opnamedag. In de contacten heb ik ook aan mogen geven wat mooie locaties zijn om de opname te doen. Uiteindelijk heb ik voor twee locaties gekozen: de Oude Kerk in Ermelo en Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Heel specifiek de Oude Kerk omdat dat de plek is waar ik doorgaans op zondag de erediensten meemaak, de plek waar ik in geloof gevoed wordt. De Grebbeberg is een historische plek. Een plek waar ik zelf tweemaal het Taptoe-signaal heb gespeeld. Eenmaal was dat op 4 mei 2009.

Het was een speciale klus. Het was een leuke klus. En natuurlijk ben je alles weer aan het doornemen: wat is er gebeurd? Ben ik iets vergeten te vermelden? (veel te veel). Heb ik het wel goed verwoord? (eeuwige twijfel). Was ik wel duidelijk? Spring ik niet van hak op tak? Mensen van de EO zullen nu bezig gaan met de montage van het verzamelde materiaal. Ik benieuwd wat het eindresultaat gaat worden! Zondag 3 mei a.s. om 11.40 uur zal dit worden uitgezonden: NPO2, EO Nederland Zingt dichtbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *