Halász V-János

Hardlopen

Coopertest tijdens DCP (Defensie Conditie Proef), december 2014

Eind mei 2014 ben ik begonnen met hardlopen. Al een tijd lang voelde ik mij niet prettig: niet fit, vermoeid en dik. Het jasje van mijn dagelijkse tenue bij de regimentsfanfare zat strak om mijn buik. Al een paar keer was er door de leiding een algemene opmerking gemaakt over voorkomen en passende kleding. Ik voelde mij aangesproken, overwoog een grotere maat jas maar er kwam geen actie.

Dat veranderde toen ik in mei 2014 in Lourdes (Frankrijk) op de militaire bedevaart was. Tijdens een optreden knapte er een knoop van mijn jasje af. Provisorisch met een grote veiligheidsspeld was dit euvel tijdelijk opgelost, maar naast het afknappen van die knoop, knapte er ook iets in mijn hoofd. Ik wilde dit zo niet langer.

Ik vond nog een paar sportschoenen in mijn kast. Ik heb ze aangetrokken en ben gaan hardlopen. Volgens mij waren het er nog geen 3,5 kilometer en ik kon ze niet uitlopen. Het was me teveel. Af en toe rende ook één van mijn zonen mee. Terwijl hij achteruit hardliep, lachte hij mij een beetje uit omdat ik het weer niet kon volhouden, maar na ongeveer anderhalve week liep ik die drie-en-een-halve kilometer wèl uit en begon ik aan de volgende uitdaging: de 5 kilometer.

Ik kreeg wel pijn… veel pijn, in mijn voet en knieën. En omdat ik het hardlopen op zichzelf wel fijn vond (mogelijk omdat resultaat niet uitbleef), heb ik mij laten informeren over hardloopschoenen. Informatie halen uit sportwinkels, maar ook informatie op internet. Het heeft geleid tot mijn eerste aankoop van hardloopschoenen. De keuze viel op de GT 2000-2 van Asics, een antipronatieschoen omdat het wel heel duidelijk was dat mijn voet over-proneert.

Begin juli kreeg ik mijn schoenen via de post binnen. Ondertussen was ik ook al begonnen aan het lopen van een 10 kilometer route en ik had mij opgegeven voor een wedstrijd in Voorthuizen. Mijn doel was om de tien kilometer binnen het uur te lopen. En wat geeft het een enorme kick als dat lukt!! 51:51 werd mijn netto tijd. Ik was trots!! Dit resultaat in anderhalve maand tijd, het was voor mij ongelofelijk, het smaakte mij naar meer en tijdens mijn vakantie gingen mijn hardloopspulletjes mee.

Rondje 5 km na revalidatie gebroken teen, januari 2017

Nu, ruim twee jaren later, is het een grote hobby van mij geworden. Ik heb nu tien keer meegedaan aan een wedstrijd waaronder drie keer in Hongarije. 10 kilometer is mijn favoriete afstand, maar ik heb ook al een halve marathon in Ermelo gelopen. Ik voel me fit en ik ben trots op mijn hardlooptijden. Ik houd nu ook mijn hartslag in de gaten en zie dat ik ook daarin progressie boek. Het dagelijkse tenue van mijn werk zit me als gegoten en een aantal collega’s zijn ook gaan hardlopen. Er wordt al gesproken om eens een wedstrijd als team te gaan lopen. Waar het hardlopen toe kan leiden…


Mijn statistieken houd ik inmiddels bij. Helaas heb ik in het begin mijn gewicht niet bijgehouden. Destijds vond ik het niet leuk om mijn gewicht te noemen. Ik was een beetje zwaar voor mijn lengte en leeftijd (het zal rond de 74 kilogram zijn geweest). Momenteel probeer ik mijn streefgewicht van 64 kilogram op peil te houden. Ik wil wel iedereen die begint met hardlopen om af te vallen aanraden zijn/haar gewicht direct bij te houden. Je gaat er na verloop van tijd erg trots op zijn!

Ik was te volgen op Endomondo maar die is per december 2020 gestopt met updates. Sinds 2021 ben ik over gestapt naar Strava: