Halász V-János

Paloznak

Paloznak, oktober 2016 | Vergezicht vanaf het balkon van ons huis

Het schilderachtig dorpje Paloznak langs de weg 71 herbergt bijna 400 inwoners. Paloznak ligt langs een oeroude weg die volgens de overlevering nog uit de Romeinse tijd stamt. Het dorp Paloznak biedt u een prachtig vergezicht over het Balatonmeer, dankzij de ligging terwijl u op hetzelfde moment de sfeer van het land en de bergen ervaart.

Paloznak, oktober 2016

Nu, in dat dorpje hebben in augustus 1996 een vakanie- of weekendhuisje gekocht. Toen al een droom wat dus ook al heel snel bewaarheid werd. Elk jaar zijn wij daar een aantal weken te vinden: doorgaans vier weken in de zomer om daar onze zomervakantie te vieren, maar steevast ben ik daar ook met vriend Wilmar in oktober om daar in één week tijd heel veel onderhoudswerkzaamheden te verrichten. Dat combineren wij dan met veel lol en hongaarse lekkernijen ;). Zo nu en dan pakken we nog eens een paar dagen tussendoor, maar daarvan is het niet altijd zeker dat wij ook in Paloznak zijn.

In de zomer is het vaste prik: ons zomerverblijf. Van hieruit gaan we af en toe iets ondernemen: naar Italië, een rondje Balaton of op familie- of vriendenbezoek. Maar meestal zijn we gewoon hier en gaan we naar beneden, naar de Balaton om te zwemmen of een excursie maken door de bergen. Hier kun je ook goed hardlopen maar te alle tijde rekening houden dat je dan die laatste kilometers ook de berg nog weer op moet.

Geneugten uit Paloznak: Wijn, Fruit en Gulyásleves

Leuk om hier te doen is het maken van Gulyásleves, of in het nederlands: goulashsoep. Een werkje van zo’n drie tot vier uur als je het goed wilt doen. We hebben een mooie vuurplaats alwaar we met een ketel de soep bereiden en met het uitzicht op de balaton en onder het genot van een heerlijk pilsje en het bij elkaar zijn is het altijd weer aangenaam toeven tussen de fruitbomen en de druiven uit de wijngaard op de voorgrond.

In het laatste weekend van september viert het dorp het spectaculaire wijnfestival van Paloznak. Een aanrader: het is de moeite waard om deze uitstekende Riesling te proeven.


Meer informatie over Paloznak: www.hongarijevakantieland.nl

Wandelingen vanaf de Rooms-katholieke kerk (beneden in het dorp):
Blauw | naar de uitkijktoren Sándor Endrődi op de berg Csákány
Rood | naar de bronnen van Király-kút (info zie www.balatonriviera.hu)
Groen | langs de oudste kleur-mijnen in de wereld (info zie www.balatonriviera.hu)